top of page
  • Εικόνα συγγραφέαEuthalia

Clean beauty, αναγκαιότητα ή trend?

Clean Beauty: αναμφίβολα οι δυο λέξεις που ακούμε όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό στο χώρο της ομορφιάς! Παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο trend της εποχής μας, αλλά πρωτοεμφανίστηκε το 2014 με αφορμή το παγκόσμιο κίνημα wellness. Πιο συγκεκριμένα, η έννοια clean beauty εδραιώθηκε μέσα από το Goop, τη διαδικτυακή πλατφόρμα που ίδρυσε η Gwyneth Paltrow. Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί ως στους τομείς της διατροφής, της σωματικής άσκησης και της ομορφιάς, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει μια πολύ συνειδητοποιημένη στάση και φιλοσοφία ζωής.

Τι γνωρίζουμε όμως γύρω από την έννοια αυτή?


Τι σημαίνει Clean Beauty

Ο όρος Clean Beauty μεταφράζεται ως καθαρή ομορφιά. Οι εταιρείες που πρεσβεύουν τη φιλοσοφία της “καθαρής ομορφιάς”, δημιουργούν προϊόντα που δεν περιέχουν τοξικά-βλαβερά συστατικά, τα οποία επιβαρύνουν τόσο τον άνθρωπο όσο και το φυσικό περιβάλλον. Οι πρώτες ύλες αυτών των προϊόντων είναι αποκλειστικά φυτικά ενεργά εκχυλίσματα, πλήρως συμβατά με τη φύση μας, που εμπλουτίζουν την επιδερμίδα μας με τα πιο αγνά συστατικά προσφέροντας την τροφή και τη λάμψη που της χρειάζεται, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας. Προϊόντα όπως η active hyaluronic cream ή η cistus cold cream είναι clean beauty καλλυντικά.


Clean beauty και βιωσιμότητα

Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως clean beauty δεν αρκεί τα συστατικά του να μην είναι τοξικά και επιβλαβή, πρέπει η διαδικασία παραγωγής του να συνυφαίνεται με την έννοια της βιωσιμότητας σε όλα της τα στάδια: από τις πρώτες ύλες και τον τρόπο που αυτές εξασφαλίζονται ως τη συσκευασία του προϊόντος. Όλα τα clean beauty προϊόντα προσφέρονται σε συσκευασίες που είτε είναι ανακυκλώσιμες είτε προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά, χωρίς να επιβαρύνουν τον πλανήτη. Αυτή η ολιστική προσέγγιση έχει στο κέντρο της έναν ethical πυρήνα, που συνάδει μόνο με προϊόντα που έχουν παραχθεί με ηθική σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής τους αλυσίδας. Μια εταιρεία που ενστερνίζεται και ακολουθεί αυτή την προσέγγιση στην παραγωγική διαδικασία είναι και η euthalia.


Clean Beauty διαφορά με Organic

Τα organic προϊόντα φέρουν πιστοποίηση από αρμόδιο οργανισμό ότι τα συστατικά που περιέχουν είναι οργανικά. Ενδέχεται ένα προϊόν να έχει φυσικά συστατικά που δεν είναι όμως οργανικά. Για παράδειγμα η κρέμα προσώπου cistus cold cream με 100% φυσική σύνθεση περιέχει κίστο, ο οποίος είναι φυσικό συστατικό, αλλά δεν είναι πιστοποιημένο οργανικό συστατικό. Για αυτό το λόγο, η cistus cold cream μπορεί να χαρακτηριστεί Clean Beauty, αλλά όχι οργανικό προϊόν.

Όλα τα προϊόντα euthalia είναι clean beauty καθώς περιέχουν φυσικά συστατικά, κάποια από τα οποία έχουν πιστοποιηθεί και ως οργανικά.

Clean Beauty διαφορά με Vegan

Συνήθως όταν ακούμε ότι ένα προϊόν είναι Clean Beauty, συνειρμικά θεωρούμε ότι είναι και Vegan. Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς το ένα μπορεί να ισχύει χωρίς το άλλο. Πιο συγκεκριμένα, Vegan χαρακτηρίζεται ένα προϊόν του οποίου τα συστατικά δεν είναι ζωικά. Τα προϊόντα cistus facial serum, multipurpose dry oil και active eye serum είναι ορισμένα από τα προϊόντα euthalia που δεν περιέχουν συστατικά προερχόμενα από ζώα, όπως για παράδειγμα μελισσοκέρι, πρόπολη ή μέλι. Τα προϊόντα αυτά είναι ταυτόχρονα Clean Beauty και Vegan. Από την άλλη μεριά, η cistus cold cream, η active hyaluronic cream, το brightening exfoliating και το gentle hydrating cleanser έχουν ναι μεν φυσική σύσταση, αλλά περιέχουν κερί μέλισσας. Συνεπώς τα προϊόντα αυτά είναι Clean Beauty, αλλά όχι Vegan.


Ποιά προϊόντα είναι Cruelty free

Τα προϊόντα ομορφιάς που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα θεωρούνται Cruelty Free. Ευτυχώς τα καλλυντικά που παράγονται σε χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στην Ελλάδα, είναι υποχρεωτικό πια να μη δοκιμάζονται σε ζώα σε καμιά φάση της παραγωγικής τους διαδικασίας. Αυτά τα προϊόντα θεωρούνται Cruelty Free, δίχως να σημαίνει ότι είναι ταυτόχρονα και clean beauty. Όλα τα προϊόντα euthalia παράγονται στην Ελλάδα και δεν δοκιμάζονται σε ζώα.


Πώς αναγνωρίζουμε τα clean beauty καλλυντικά

Σε αντίθεση με τα bio, vegan και cruelty free προϊόντα, για τα clean beauty δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία ή πιστοποίηση που να τα προσδιορίζει. Πώς όμως ο καταναλωτής μπορεί να αναγνωρίσει τα clean beauty προϊόντα? Ο μόνος τρόπος να τα αναγνωρίσουμε είναι να διαβάσουμε προσεκτικά τα συστατικά τους, τα οποία υποχρεωτικά αναγράφονται στη συσκευασία τους. Ένας εύκολος τρόπος συνήθως είναι να τσεκάρεις τι λείπει: no parabens, no silicone, no petroleum, no peg, no perfume. Όλες οι παραπάνω ενδείξεις καθιστούν ένα προϊόν Clean Beauty.

Άρα το βασικό γνώρισμα των προϊόντων Clean Beauty είναι πως περιέχουν μόνο φυσικά και μη τοξικά συστατικά.


Ενώ όλοι οι παραπάνω όροι δεν αλληλοκαλύπτονται και έτσι ένα προϊόν που είναι Clean Beauty δεν είναι απαραιτήτως και Vegan και Organic, δεν ισχύει το ίδιο με τον όρο του Non-Toxic, μιας και η έννοια του Clean Beauty περιλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα προϊόντα με φυσικά και μη τοξικά συστατικά.


Στα euthalia δεσμευόμαστε να δημιουργούμε clean beauty προϊόντα με ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Βασική μας αρχή ο σεβασμός στους ανθρώπους, τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον, οδηγός μας η ίδια η φύση και πορεία μας η βιώσιμη ανάπτυξη. Όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούμε στις φόρμουλές μας προέρχονται από τη φύση, δεν περιέχουν τοξικές ουσίες και είναι φιλικά με το περιβάλλον, ενώ παράλληλα οι συσκευασίες μας φτιάχνονται από ανακυκλώσιμα υλικά με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα.

39 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page