top of page

Updated: Apr 9, 2021

Τι είναι, λοιπόν, τα φυσικά καλλυντικά;

Και τι τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα συνθετικά;


Δεν υπάρχει επίσημος ορισμός για το τι είναι φυσικό καλλυντικό.

Οι οργανισμοί πιστοποίησης έχουν δώσει κάποιους ορισμούς οι οποίοι εξυπηρετούν τα πρότυπα που αυτοί εφαρμόζουν. Στην πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να παρασκευαστεί κάποιο προϊόν 100% φυσικό, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις όπως τα φυσικά λάδια σώματος και η κεραλοιφή που αποτελούνται από συστατικά 100% φυσικής προέλευσης και τα serum (οροί) που περιέχουν φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια.


Τα φυτικά καλλυντικά (euthalia cistus cosmetics) δεν έχουν χρώμα. Δεν έχουν έντονες μυρωδιές. Απορροφώνται πλήρως από τα δέρμα. Είναι πλήρη σε ενεργά συστατικά και συμβατά με τον οργανισμό μας. Είναι αυτά που αποδίδουν στο καλλυντικό την κύρια δράση του και επιδρούν θετικά στην επιδερμίδα. Απορροφούν τε εύκολα από την επιδερμίδα και δεν προκαλούν παρενέργειες.

Η υφή τους, προφανώς, δεν μπορεί να έχει την ίδια μορφή με αυτή των συνθετικών. Είναι πιο βαριά και συμπυκνωμένα και χρειάζεται μικρότερη ποσότητα κατά την εφαρμογή τους. Θρέφουν και αναζωογονούν το δέρμα. Αυτό το έχουν διαπιστώσει όλοι οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν και δεν υποκύπτουν σε τεχνητά χρώματα και αρώματα τα οποία απλά ερεθίζουν τις αισθήσεις αλλά βλάπτουν την υγεία μας.


Τα φυσικά καλλυντικά (natural cosmetic values) δεν περιέχουν ανενεργά συστατικά δηλαδή έκδοχα. Τα έκδοχα είναι βοηθητικές ουσίες χωρίς δράση, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τη σταθερότητα και την υφή των προϊόντων. Τα ανενεργά συστατικά όχι μόνο δεν ωφελούν την επιδερμίδα αλλά τη βλάπτουν σοβαρά. Επιπλέον, το δέρμα αναπτύσσει αμυντικούς μηχανισμούς αποβολής των συνθετικών ουσιών με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διείσδυση των ενεργών συστατικών του καλλυντικού και να καθίσταται αυτό αναποτελεσματικό. Τα φυσικά καλλυντικά αφού δεν περιέχουν ανενεργά συστατικά απορροφούν τε σε βάθος από το δέρμα.


Τελικά ποιος καθορίζει τι είναι φυσικό καλλυντικό;

Ο παρασκευαστής και κανένας άλλος.Η συνείδησή του και ο σεβασμός του προς τον συνάνθρωπο-καταναλωτή και τη φύση είναι αυτά που τον οδηγούν.

Υπάρχουν μικρές εταιρίες ελληνικές που παράγουν φυσικά καλλυντικά (natural cosmetics greece) με εξαιρετικά προϊόντα. Οι ευαισθητοποιημένοι συνάνθρωποί μας, αυτοί που έχουν εκπαιδευτεί στο να ξεχωρίζουν το φυσικό από το συνθετικό, τις αναγνωρίζουν και χρησιμοποιούν τα εξαιρετικά τους προϊόντα.Είναι μια αναγκαιότητα η χρήση φυσικών καλλυντικών, αλλά και η στροφή μας σ ένα πιο ολιστικό τρόπο ζωής (bio cosmetics holistic life blog) θα μας οδηγήσει στο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.


Ένας δείκτης για την αναγνώριση ενός φυσικού προϊόντος είναι ο μικρός αριθμός συστατικών. Καλλυντικό με περισσότερα από 10-12 συστατικά πιθανόν να είναι συνθετικό.


Για την σωστή επιλογή των καλλυντικών μας θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τα συστατικά που είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στην συσκευασία και να μην μένουμε μόνο στον τίτλο του προϊόντος, γιατί πολλές φορές μπορεί να είναι παραπλανητικός.


Στη χώρα μας υπάρχουν εταιρίες που ασπάζονται τη φιλοσοφία και επιμένουν στα φυσικά καλλυντικά.

Μία τέτοια εταιρία είναι η euthalia natural cosmetic values.







bottom of page